Anthems door de eeuwen heen


Evenementgegevens


Cappella Ad Fluvium, Wim Roelfsema, orgel onder leiding van Peter-Paul van Beekum: Anthems /

Nadat koning Henry VIII van Engeland na langdurige onmin met de paus in 1533 een nieuwe kerk stichtte met zichzelf aan het hoofd, vonden er grote veranderingen in de kerkmuziek plaats. De Anglicaanse traditie was geboren. Vanaf het begin werd de anglicaanse koormuziek gekenmerkt door een melodieuze stijl en prachtige samenklanken tussen de verschillende stemmen. De muziek illustreerde vaak de inhoud van de tekst. Tot op de dag van vandaag onderscheidt de Engelse koormuziek zich met een heel eigen karakter van de koormuziek van het Europese continent.

In dit programma presenteren wij een bloemlezing uit deze prachtige traditie met zowel a cappella werken als stukken voor koor en orgel. We voeren werken uit van onder andere Orlando Gibbons, Thomas Tallis, Robert Parsons en Thomas Thomkins uit wat wel de Gouden Eeuw van de Engelse kerkmuziek wordt genoemd. Henry Purcell mag uiteraard niet ontbreken.

Eind 19e eeuw werd een nieuw type orgel ontwikkeld, het electro-pneumatische orgel, waarmee ook een geheel nieuw klankbeeld werd geschapen. Dit heeft componisten vanaf die tijd geïnspireerd om het anthem weer op heel nieuwe manieren leven in te blazen. Van Henry Blafour Gardiner, John Ireland, Edgar Bainton en John Sanders zullen we werken voor koor en orgel ten gehore brengen.

Ten slotte komen nog een aantal a cappella werken uit de periode van eind 19e eeuw tot de huidige tijd aan bod van componisten als Hubert Parry, William Walton en de hedendaagse Paul Mealor.

Wim Roelfsema zal naast ons begeleiden ook een aantal stukken voor orgel solo ten gehore brengen.

Meer informatie vindt u op de website van Cappella Ad Fluvium.