Cappella ad Fluvium – Poulenc en de Madonna


Evenementgegevens


Francis Poulenc (1899-1963) was één van de grote componisten uit de twintigste eeuw. In dit theaterconcert, met medewerking van acteurs en instrumentaal ensemble Septime, ontmoeten we hem in 1936, op een moment van groot verdriet. Zijn goede vriend en collega Pierre Octave Ferroud is omgekomen bij een tragisch verkeersongeluk. Het zou voor Poulenc een keerpunt betekenen in zijn leven en werk.

In het Franse bedevaartsoord Rocamadour vindt hij troost bij de zwarte madonna die daar wordt vereerd. De componist en moeder Maria vinden elkaar in hun ervaringen met verdriet en ‘anders zijn’. De pelgrimage inspireerde Poulenc tot een van zijn mooiste stukken: de ‘Litanies à la Vierge Noire’. Een lichte vrolijke kant heeft Poulencs muziek altijd gehouden, maar zij werd verrijkt met een nieuwe diepgang.

Zangers, musici en acteurs vertolken dit aangrijpende verhaal in een spannende combinatie van muziek en toneel met een ‘kerstig’ slot. Met muziek van onder andere Poulenc, Britten, Stravinsky en Palestrina.

Meer informatie vindt u hier.